HTML

Támogasd munkákat!

Add adód 1%-át a KézenFogva Alapítványnak! Adószám: 18050495-2-43

További adományt az alábbi számlára utalhatsz: Bankszámla szám: 11991102-02135012

Rólunk

Azoknak segítünk, akik kérni sem tudnak. A fogyatékos emberek ügye a mi ügyünk! A KézenFogva Alapítvány 1993 óta küzd azért, hogy a fogyatékos emberek is egyenlő jogú tagjai legyenek a társadalmunknak.

Kézenfogva Alapítvány a Facebook-on

Történetek fogyatékos emberekkel, emberekről és emberekért

2012.08.03. 10:57 KezenFogva

A dicséret sokat ér

Sokat beszélünk mostanában arról, hogy felgyorsult a világ, és ez hat a magánéletünkre, a kapcsolatainkra is. Szívesen nosztalgiázunk, sóvárgunk a régi nyugalomra. Panaszkodunk s válságra, az anyagi javak rossz elosztására, a mindenkori politikára. Ritkán érezzük jól magunkat a világban, de gyakran még a saját bőrünkben sem.

Tényleg nem könnyű ma létezni, inkább csak átvészelni, azaz túlélni igyekszünk a mindennapokat, egyiket a másik után. Ennyi a volna boldogság? Biztosan nem. Kétség kívül muszáj sikeresen átlépdelni a jelen hétköznapjainak nehézségein, különben nincs jövő. Mégis őszintén hiszem, hogy ha az ember lelkében rend van, és az életét képes a saját értékrendje szerint élni, abban semmilyen külső erő nem képes katasztrofális változást előidézni. Ha az ember nyitott, befogadó szellemű és lelkű, feltétlenül megtalálják a pozitív élmények, impulzusok.

Egy hete folyton a fejemben jár egy szívmelengető beszélgetés.

Tudni kell rólam, hogy nagy gyümölcsfogyasztó vagyok, s bár a görögdinnye nem a kedvencem, ebben az emberpróbáló, fojtó hőségben felértékelődött a szememben ez a lédús, édes óriásgömb. Hazafelé jövet a hőségtől az ájulás kerülgetett, és a gondolataim is a délelőtti kimerítő, bosszantó vita körül jártak, megláttam egy kis zöldséges bódét. Két ember ült benne. Egyikük egy huszonöt év körüli fiatal, a másik – mint kiderült – az édesapa a zöldséges. A srác mosolyogva, elképzelhetetlenül kacagó hangon megszólított: „Hozzánk jössz? Mit adjak neked? Van pénzed? Tudsz fizetni nekünk?” – záporoztak a kérdései. Olyan gyorsan, hogy hirtelen nem is tudtam, hol kezdjem.

peach_watermelon.jpg

Közben a papa megpróbálta kedvesen elcsitítani a fiút, hogy tudjon velem beszélni. Én azonban nem akartam neki erre időt adni, és lépésről lépésre megválaszolni a kérdéseket.

„Igen, hozzátok jöttem, egy kisebb görögdinnyét szeretnék, és igen, van nálam pénz, tehát tudok fizetni is.”

A kérdező szinte meg sem várta, hogy befejezzem a mondandómat, máris újra rákezdte: „Tudod, én vagyok az eladó. Apának segítek, és nagyon édes a dinnyénk. Majd kiválasztok neked egy szépet. Meg is kóstolhatod. De a pénzt Apának add! Én nem tudok számolni, egy kicsit buta vagyok, de Apa így is szeret.”

Ekkor már mosolyogtam, és csak annyit mondtam: „Elhiszem.”

„Kóstold meg a dinnyét! Szuper! És olyan piros, mint a te arcod.”

„Most már elég legyen, Bence! Hagyd békén a hölgyet, nem kíváncsi a megjegyzéseidre.”- reccsent élesen a fiára az idősebb úr, miközben lemérte a kiválasztott gyümölcsöt, és mondta az árát. A fiatalember ijedten elcsendesedett.

„Óh, igazán figyelemre méltó a fia, még kedvesen is bókol. Köszönöm szépen. Egyébként, kérek szépen még egy fél kiló kajszibarackot is.” Bence szája már fülig húzódott, és csillogó szemmel nézett rám. Már a papája sem tűnt olyan zordnak, mint korábban.

Fizettem, elvettem a dinnyét meg a barackot, elköszöntem, megfordultam, menni készültem. Ekkor azonban Bence fölpattant a padról, elém ugrott, rám nevetett, és a kezembe nyomott két hatalmas barackot.”Ezt én adom neked ajándékba. Szia!”- azzal visszapördült a bódéba.

Őszintén mondom, hercegnőnek éreztem magam,

Az egész napos nyomott hangulatom pedig elfújta a szeretet.

LINA

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kezemfogva.blog.hu/api/trackback/id/tr114688752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.