HTML

Támogasd munkákat!

Add adód 1%-át a KézenFogva Alapítványnak! Adószám: 18050495-2-43

További adományt az alábbi számlára utalhatsz: Bankszámla szám: 11991102-02135012

Rólunk

Azoknak segítünk, akik kérni sem tudnak. A fogyatékos emberek ügye a mi ügyünk! A KézenFogva Alapítvány 1993 óta küzd azért, hogy a fogyatékos emberek is egyenlő jogú tagjai legyenek a társadalmunknak.

Kézenfogva Alapítvány a Facebook-on

Történetek fogyatékos emberekkel, emberekről és emberekért

2016.04.15. 13:21 K+F

Nem a fogyatékosság a probléma, hanem a védőháló hiánya

Címkék: család segítség gyerek fogyatékos fogyatékosság fogyatékos ember

Fogyatékos gyermek születik. Mi történik – kétségbeesés, pánik, szomorúság? Döntést kell hozni. Tudjuk vállalni? Menni fog ez nekem? Képes leszek gondozni egy életen át? Ha nem, akkor képes leszek valaha elfelejteni?

Sok szülő úgy dönt, hogy az ő gyermeke, akkor is az övé, ha fogyatékos. Mások nem tudják vállalni és ekkor megoldásként az örökbeadás vagy rosszabb esetben az állami gondozás keretében bentlakásos intézményben való elhelyezés jön szóba. Az intézményeknél sokkal jobb megoldást jelent, ha a kisgyermek nevelőszülőkhöz kerül, ahol családszerű közegben nevelkedhet. Sok nevelőszülő azonban éppen annyira nincs felkészülve egy fogyatékos gyermekre, mint a vérszerinti szülő.

A nevelőszülők elmondása szerint nem a fogyatékos gyermek a probléma, mert ők vállalnák a sérült gyermekeket is, hanem a háttér, a megfelelő információ hiánya, az, hogy semmilyen plusz segítséget nem kapnak.
Gábor kisgyermekként került nevelőszülőkhöz, akik azonnal látták, hogy nincs vele valami rendben, mert lassabban és „másként” fejlődött, mint a többiek. Többször kértek segítséget, próbálták korai fejlesztésbe bevonni, de sajnos a településen ez nem volt elérhető. Minden igyekezetük ellenére a kisfiú végül intézményi gondoskodásba került vissza, pedig a család vállalta volna a fogyatékossága ellenére is. Ez a történet is jó példa arra, hogy szükség van információra és fokozottabb figyelemre a fogyatékos gyermekeket nevelők számára. Ugyanakkor nem hiányozhatnak a nevelőszülői családok közelében elérhető integrált óvodák, iskolák, támogató szolgálatok sem, amelyek minden kisgyermek esélyegyenlőségéhez szükségesek.

Ezen a problémán szeretnénk enyhíteni a Kézenfogva Alapítványnál az Otthont mindenkinek! programunkkal. A projekt előkészítését szolgáló felmérésünk azt mutatta, hogy a fogyatékos gyermekek súlyos hátrányban vannak egészséges társaikhoz viszonyítva akkor, amikor bekerülnek a gyermekvédelmi szakellátásba vagy a szociális ellátásba. A fogyatékos gyermekeknek több okból is nagyon kevés esélyük van arra, hogy az intézményi létből családszerű szolgáltatásokba kerüljenek. Egyrészt a jogszabályi közeg nem ösztönzi ezt az utat. Másrészt a szakmai közeg, legyen szó akár a gyermekvédelmi vagy a szociális szakellátásról, sem eléggé bátor és tapasztalat ahhoz, hogy eredményesen integrálja a fogyatékos gyermekeket a közösségbe.

Ezért a projekt keretében támogatjuk képzésekkel, műhelyfoglalkozásokkal a fogyatékos gyermekeket nevelő nevelőszülőket és a nevelőszülői tanácsadókat. Óvodai és iskolai pedagógusokat készítünk fel a fogyatékos emberek társadalmi integrációját elősegítő foglalkozások vezetésére. Azt látjuk, hogy már csak egy közös beszélgetés, tapasztalatcsere nagyon sokat tud adni a nevelőszülőknek. Egészen kicsi dolgokkal is sokat tudunk tenni értük, mert sokszor teljesen tanácstalanul állnak a fogyatékos nevelt gyermek körül kialakult problémák előtt.

Nagyon fontosnak tartjuk a nevelőszülők társadalmi megbecsülésének az erősítését is, mert ők azok, akik hidat jelentenek az intézményi lét és a valós, társadalmi beilleszkedés között. Ezért Nevelőszülői Díjat alapítottunk, amelyet először 2016-ban tervezünk átadni.

shutterstock_307016894.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kezemfogva.blog.hu/api/trackback/id/tr448573424

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.