HTML

Támogasd munkákat!

Add adód 1%-át a KézenFogva Alapítványnak! Adószám: 18050495-2-43

További adományt az alábbi számlára utalhatsz: Bankszámla szám: 11991102-02135012

Rólunk

Azoknak segítünk, akik kérni sem tudnak. A fogyatékos emberek ügye a mi ügyünk! A KézenFogva Alapítvány 1993 óta küzd azért, hogy a fogyatékos emberek is egyenlő jogú tagjai legyenek a társadalmunknak.

Kézenfogva Alapítvány a Facebook-on

Történetek fogyatékos emberekkel, emberekről és emberekért

2016.04.12. 10:49 K+F

Életeket változtatunk meg

Címkék: fogyatékos fogyatékosság érzékenyítés fogyatékos ember KézenFogva Alapítvány Kézenfogva Alapítvány

Fehér Miklóssal, a Kézenfogva Alapítvány munkaerő-piaci szolgáltatásának a vezetőjével beszélgettünk a fogyatékos emberek munkavállalási lehetőségeiről.

Miklós, mikor és hogyan köteleződtél el a fogyatékos emberek ügye iránt?
2006-ban kezdtem a Kézenfogva Alapítványnál dolgozni, de előtte már 2000 óta dolgoztam egy rehabilitációs intézetben. Mikor elkezdtem fogyatékos emberekkel dolgozni, úgy éreztem, hogy végre valami igazán hasznosat csinálok és nagy nyugalom fogott el.

Hogy látod, van nyitottság a cégek részéről arra, hogy fogyatékos és/vagy megváltozott munkaképességű munkavállalót foglalkoztassanak?
A motiváció minden esetben más, van például, hogy egy multinacionális vállalat azért keres meg minket, mert az anyacég nyomására nagyon fontos számukra a vállalati sokszínűség és elvárás, hogy legyen fogyatékos munkavállaló is a csapatban. A nagyobb cégek általában óvatosabbak, pl. az IBM ISSC-nél 3 évig tartott az együttműködés előkészítése. Viszont ez alatt az idő alatt mindent kiépítettek a segítségünkkel, mára teljes belső mentori hálózatuk van. Nekik nagyon pozitív visszajelzéseik vannak, csak egyet említek: 5 fogyatékos emberből 3-at felvettek dolgozni, míg korábban 200 önéletrajzból 1 embert tudtak kiválasztani az épek közül.

Miért fontosak a mentorok?
A fogyatékos embereknek sokkal több segítségre van szükségük, míg beilleszkednek egy vállalati struktúrába, ezért elengedhetetlen, hogy valaki mentorálja őket. Mi az alapítványnál biztosítjuk ezt, de az nagyon jó, ha valaki mellettük van a munkahelyen is, ha épp problémájuk támad.

Hogyan zajlik a fogyatékos emberek munkára való felkészítése?
Első lépésben egy képesség felmérést végzünk, hogy mindenki számára a lehető legjobban illő pozíciót tudjuk megtalálni. Ezt követi egy fejlesztési terv kidolgozása. Vannak klub foglalkozásaink is és mindenkinek saját mentora van, aki egyengeti az útját. Ez a mentorálás hivatalosan 3 hónapig tart, de nagyon nehéz ebben meghúzni a határt, mert az ügyfelek nagyon ragaszkodnak hozzánk. Azt gondolom, hogy a személyesség az egyik legnagyobb erősségünk, nagy varázsa van.
Egy esetet szeretnék kiemelni példaként arra, hogy mennyire fontos, hogy folyamatosan ügyfeleink mellett állunk. Volt egy egy 28 éves, középfokú végzettséggel rendelkező, angol-német nyelven kiválóan beszélő, erősen szorongó, Asperger szindrómás fiatalember ügyfelünk, akinek igen nehezére esett az emberi kapcsolatok kialakítása. A munkára felkészítő program segítségével sikerült elhelyezkednie a nyílt munkaerőpiacon, egy nemzetközi cégnél, magas fizetésért. Ezen a ponton mindenki úgy gondolná, hogy a történet itt, szép befejezéssel véget ér. Azonban ő úgy gondolta, hogy képtelen ellátni a feladatát, biztosan hibázni fog egyszer. Túl nagy volt neki a nyomás. Szívesebben dolgozott volna betanított munkásként, ez viszont azt jelentette volna, hogy fizetésének töredékért, egy képességeit igencsak alulmúló feladatkörbe kellett volna betanulnia. Folyamatos pszichológiai tanácsadásban részesült és a munkáltatójával is folyamatosan egyeztettünk. Így végül sikerült elérni, hogy olyan munkakört kapjon, amely egyszerűbb adminisztratív munka, ahol nem érzi magán a nyomást és szívesen jár dolgozni.

Fontos, hogy mindent komplexen kezeljünk és mindent megtegyünk azért, hogy ezek az emberek a munkaerő-piac valóban hasznos részévé válhassanak. Az alapítványunk összetettsége jó hátteret nyújt ehhez. Ha szükséges jogi tanácsadást, családterápiát, információs szolgáltatást tudunk nyújtani a klienseknek. A munka sokkal több, mint fizetés, szociális kapcsolatokról, megbecsülésről is szól. A fogyatékos emberek igenis akarnak és tudnak dolgozni, sokszor az épek állítanak nekik akadályokat ebben.

Az alapítvány 2009-től 401 fogyatékos embert vont be munkaerő-piaci programjába, ennek keretében 37 munkára felkészítő képzést tartott 157 fő részére. 66 érzékenyítő tréning zajlott munkáltatóknál és 144 munkavállalót sikerült elhelyezniük.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kezemfogva.blog.hu/api/trackback/id/tr408573482

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása