HTML

Támogasd munkákat!

Add adód 1%-át a KézenFogva Alapítványnak! Adószám: 18050495-2-43

További adományt az alábbi számlára utalhatsz: Bankszámla szám: 11991102-02135012

Rólunk

Azoknak segítünk, akik kérni sem tudnak. A fogyatékos emberek ügye a mi ügyünk! A KézenFogva Alapítvány 1993 óta küzd azért, hogy a fogyatékos emberek is egyenlő jogú tagjai legyenek a társadalmunknak.

Kézenfogva Alapítvány a Facebook-on

Történetek fogyatékos emberekkel, emberekről és emberekért

2012.05.04. 07:00 KezenFogva

Találkozás

Címkék: találkozás fogyatékosság rendezény közvélemény-formálás

Nem tudom, hogy ki, hogy van vele, de szerintem a találkozásnál és a személyes kontaktusnál nincs erősebb és maradandóbb élmény és befolyásoló erő. A közvélemény-formálás nehéz feladat, generációknak kell felnőnie, hogy valamilyen hatás érzékelhető legyen. Felnőtt emberek gondolkodását nagyon nehéz megváltoztatni. A gyerekek őszinték és nyitottak.

A fogyatékos emberek felé különösen nehéz megnyitni egy társadalmat. Sokan nem értik, miért fontosak ők nekünk, egészségeseknek. A gyerekek meg azt nem értik, hogy a őket miért bélyegzik a nagyok „másnak”. Ebből az ellentétből sokszor kedves történetek születnek, megosztok veletek párat, mindegyik a Kézenfogva Alapítány rendezvényein történt meg velem.

img8_0.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Egy nagy társasjátékkal játszottunk, enyhén értelmi fogyatékos fiatalok, egészséges gyerekek és mögöttük a lelkes nevelői, szülői csapat. Az értelmi fogyatékos fiataloknak mindig könnyebb kérdéseket tettem fel. Az egészséges játékosok egyáltalán nem kifogásolták ezt, sőt igazából fel sem tűnt nekik. Az összes játékos a játék öröméért játszott, nem a nyereményért, nem a győzelemért. Ellenben a szülők egy idő után zúgolódni kezdtek, hogy az ő kis szemük fényétől miért azt kérdezem, hogy ki írta a Himnuszt, a többiektől meg azt, hogy milyen színű Shrek. Sajnáltam az acsarkodó felnőtteket, de nem szóltam semmit. Egy kisfiú azonban igen: Anya, nem mindegy neked? Én játszom velük nem te! Eszébe sem jutott, hogy a játékos társai fogyatékosságát figyelje, ők mind élvezték a pillanatot és a végén egyformán kaptak egy kis ajándékot. A játék elmosta az ellentéteket.

Amikor fogyatékos emberek sokszor páratlan művészi tehetségére derül fény a legtöbb egészséges ember csak nagy szemekkel néz. Nem úgy a gyerekek! Ők nem azt kérdezik hitetlen szemekkel, hogy ezt te csináltad? Ők azonnal meg akarják tanulni! Nem látnak kacska kezeket, nem hallanak akadozó beszédet, nem számít semmi. Ez a hozzáállás pedig szárnyakat ad azoknak, akik semmi másra nem vágynak, csak egy kis elismerésre.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kezemfogva.blog.hu/api/trackback/id/tr704484408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása