HTML

Támogasd munkákat!

Add adód 1%-át a KézenFogva Alapítványnak! Adószám: 18050495-2-43

További adományt az alábbi számlára utalhatsz: Bankszámla szám: 11991102-02135012

Rólunk

Azoknak segítünk, akik kérni sem tudnak. A fogyatékos emberek ügye a mi ügyünk! A KézenFogva Alapítvány 1993 óta küzd azért, hogy a fogyatékos emberek is egyenlő jogú tagjai legyenek a társadalmunknak.

Kézenfogva Alapítvány a Facebook-on

Történetek fogyatékos emberekkel, emberekről és emberekért

2012.05.11. 07:00 KezenFogva

Gondolkozzunk együtt!

Címkék: segítség esélyegyenlőség egyenlőség elfogadás fogyatékos ember

„Több egyéniség, egy emberiség. Nem egyenlő pályák, egyenlő emberek.”Egy gondolat a sokból, amelyek azt bizonyítják, hogy az embereket érdekli az egyenlőség kérdése, érdekli az elfogadás problémája.

Többször gondolkoztam már ezen a kérdésen: tényleg ennyire nehéz elfogadni a másságot, a fogyatékosságot? Miért van ez? Miért találják az egészséges emberek ennyire megerőltetőnek, hogy nyitott szemmel és érdeklődéssel forduljanak mások felé?

Sokféle választ kaptam erre a kérdésre. Valaki azt mondta, hogy addig, amíg az emberek nehéz gazdasági helyzetben és sokszor létbizonytalanságban élnek, nem tudnak másokkal foglalkozni csak magukkal. Kaptam olyan választ is, hogy őt nem érdekli más „nyomora”, szeretne inkább kellemesebb dolgokkal foglalkozni. Az egyik beszélgetőpartnerem arra hívta fel a figyelmemet, hogy külföldön már kicsi koruktól fogva természetesnek veszik, hogy vannak gyerekek, akik nem hallanak, látnak úgy, mint ők vagy lassabban tanulnak meg dolgokat. Más országokban – főleg az észak-európai népeknél – a nevelés része a másság elfogadása. Amíg ez nem lesz így nálunk is, addig ne várjak változást.

A fenti válaszok egytől egyik megdöbbentőek, ugyanakkor van létjogosultságuk is. Mert igen, az emberek elbíbelődnek a saját problémájukkal, nem akarnak rossz dolgokról hallani és már felnőttek egy bizonyos hozzáállással, miért változtatnának rajta… Ezt is el tudom fogadni – de megérteni nem!

Akik ilyen válaszokat adnak, azok nagyon fontos dolgokról maradnak le:

A segítség öröméről, arról az érzésről, amikor valakinek adtunk valamit magunkból és aztán elégedettek vagyunk.

A megismerés élményéről, azokról a percekről, amikor hosszú évek előítéletei dőlnek romba és már nem kötnek gúzsba többé.

Önmaguk megismeréséről. A fogyatékos emberekkel való találkozás egy tükör és próba, próba türelemből, empátiából, megértésből, nyitottságból. Egy olyan próba, ahol ritkán lehet rosszul teljesíteni – miattuk.

Köszönöm a KézenFogva Alapítványnak, hogy én nem maradtam le az élményről. 

ANNA

laugh-together-friends-t13502.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kezemfogva.blog.hu/api/trackback/id/tr494500583

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása