HTML

Támogasd munkákat!

Add adód 1%-át a KézenFogva Alapítványnak! Adószám: 18050495-2-43

További adományt az alábbi számlára utalhatsz: Bankszámla szám: 11991102-02135012

Rólunk

Azoknak segítünk, akik kérni sem tudnak. A fogyatékos emberek ügye a mi ügyünk! A KézenFogva Alapítvány 1993 óta küzd azért, hogy a fogyatékos emberek is egyenlő jogú tagjai legyenek a társadalmunknak.

Kézenfogva Alapítvány a Facebook-on

Történetek fogyatékos emberekkel, emberekről és emberekért

2012.05.19. 06:58 KezenFogva

Az akadálymentesítést a fejekben kell elkezdeni!

Sok cikket, TV interjút és blog bejegyzést lehet olvasni a megközelíthetetlen iskolákról, kórházakról, a mozgáskorlátozott helyeken jogtalanul parkoló autósokról. Igen, valóban botrányos, hogy az egészséges emberek egyáltalán nincsenek tekintettel fogyatékos társaikra, de azt gondolom, hogy senkit nem lehet vádolni, addig, amíg a közös nevező megtalálására nem törekszik mindkét fél.

Family-Arguing-resized.jpg

Meggyőződésem, hogy az akadálymentesítés nem a fizikai térben kell, hogy kezdődjön. A fogyatékos embereknek és az egészségeseknek is új alapokra kell helyezniük a hozzáállásukat – legalábbis Magyarországon mindenképp. Sokszor éri az a vád a fogyatékos embereket, hogy követelőzőek, nem hallgatnak a józan érvekre és meg sem próbálnak kompromisszumot keresni, csak azt hangoztatják, hogy nekik ez vagy az jár! Talán találkoztunk már ilyen emberrel. Egyet nem szabad elfelejteni, ez nem fogyatékossághoz kötött viselkedés, hanem személyiség kérdése. Biztos vagyok benne, hogy egészséges emberek között is van számtalan, aki nem hallgatja meg mások érveit, csak a magáét hajtogatja.

Az egészséges emberek hozzáállása kapcsán a másik oldal gyakran hangoztatott véleménye, hogy érzéketlenek, nem értik a valódi problémát és a segítőkészség legkisebb csírája is hiányzik belőlük. Ennek kapcsán arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy a félelem, a megfelelő ismeretek hiánya bizony sokszor ide vezet, de ez nem gonoszság vagy nemtörődömség, „csak” tudatlanság. Sokszor neki sem fogunk, ha nem tudjuk, hogyan csináljuk.

A KézenFogva Alapítvány jelszava, hogy olyan embereknek segítenek, akik kérni sem tudnak. Alapvetően ezt az értelmi és halmozottan fogyatékos emberekre vonatkoztatják, hiszen ők azok, akik a fogyatékos emberek között is a legkiszolgáltatottabbak. Az Alapítvánnyal való közös munka során azonban számomra ez a jelmondat sokkal többrétű értelmet nyert. Kérni – jól kérni nagyon nehéz, különösen nehéz azoknak, akik alapvetően is kiszolgáltatottabb helyzetben vannak, mert fogyatékossággal élnek. A méltóságunkat és az önérzetünket megőrizve segítséget kérni és azt őszintén adni nem egyszerű. A fogyatékos emberek mindegyikének elkél a segítség, hogy valóban, minden értelemben a társadalom teljes jogú tagja lehessen. Ebben segít az Alapítvány évek óta fáradhatatlanul: egyenes gerinccel kérni és hajtott fővel adni.

Vera

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kezemfogva.blog.hu/api/trackback/id/tr84519154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása