HTML

Támogasd munkákat!

Add adód 1%-át a KézenFogva Alapítványnak! Adószám: 18050495-2-43

További adományt az alábbi számlára utalhatsz: Bankszámla szám: 11991102-02135012

Rólunk

Azoknak segítünk, akik kérni sem tudnak. A fogyatékos emberek ügye a mi ügyünk! A KézenFogva Alapítvány 1993 óta küzd azért, hogy a fogyatékos emberek is egyenlő jogú tagjai legyenek a társadalmunknak.

Kézenfogva Alapítvány a Facebook-on

Történetek fogyatékos emberekkel, emberekről és emberekért

2012.03.12. 10:48 KezenFogva

Egy szép nap emlékére

Címkék: képzés érzékenyítés

Az alábbiakban egy beszámolót olvashattok az Osztályfőnöki óra képzési programunk érzékenyítő napjáról.

Az Osztályfőnöki óra képzést egy érzékenyítéssel kezdtük, amelyben 21 tanár és 15 tapasztalati szakértő vett részt. A reggeli arcokat figyelve, nem voltam biztos benne, hogy tudták a tanárok mire is jöttek, mire vállalkoztak. De miután elkezdtük a bemutatkozást, pillanatok alatt oldódott a hangulat. A képzésen részt vevő pedagógusok nagyon nyitottak és őszinték voltak. Sokat kérdeztek a tapasztalati szakértőktől és bátran járták végig az „állomásokat”. Az egyik ilyen állomáson értelmileg akadályozott fiatalokkal lehetett fa kockából építeni és közben rácsodálkozni arra, milyen teljes életet élnek. Ők is dolgoznak, szabadidejükben zenélnek, színházban játszanak. Krisztina például nagyon szeret olvasni, Árpi pedig humorával és kedvességével vidámságot hoz mindenki életébe.

A képzésen ki lehetett próbálni, hogyan lehet beszélgetni olyan emberekkel, akiknek beszéde nehezen érthető. A résztvevők sok érdekességet megtudhattak arról, hogy él Teri, aki semmit nem hall a külvilág zajaiból és két halló gyermeket nevel. Sokuknak okozott nehéz pillanatokat, amikor fehér bottal és bekötött szemmel kellett közlekedni, mégis döbbenten állították azt, hogy a semmit sem látó János és Gyula mellett teljesen biztonságban érezték magukat. A kerekesszékes akadálypálya megizzasztotta a kedves pedagógus kollégákat, viszont Szabolcs és Zoltán, aki megdolgoztatta a résztvevőket, nagy hatást gyakorolt mindnyájukra.

Kinek érdekes volt, kinek nehezebb, de volt, aki azt fogalmazta meg, hogy most már biztos abban, hogy ha ilyen élethelyzetbe kerülne, nem adná fel és tovább tudná élni az életét.

Voltak könnycseppek és volt kacagás. A terem izzott az energiától. Úgy láttam mindenki vitt haza valamit, ami után már másként éli majd életét.  Reméljük a képzés további része is tele lesz saját élménnyel és az életről való tanulással.

„Úgy nem lehet szeretni, hogy nem érezzük át a másik ember örömét és bánatát. Úgy nem lehet szeretni, hogy nem fedezzük fel a közös pontokat azokkal, akik első pillantásra annyira másoknak tűnnek, mint mi.” (Lutz Van Dijk)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kezemfogva.blog.hu/api/trackback/id/tr134311414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása