HTML

Támogasd munkákat!

Add adód 1%-át a KézenFogva Alapítványnak! Adószám: 18050495-2-43

További adományt az alábbi számlára utalhatsz: Bankszámla szám: 11991102-02135012

Rólunk

Azoknak segítünk, akik kérni sem tudnak. A fogyatékos emberek ügye a mi ügyünk! A KézenFogva Alapítvány 1993 óta küzd azért, hogy a fogyatékos emberek is egyenlő jogú tagjai legyenek a társadalmunknak.

Kézenfogva Alapítvány a Facebook-on

Történetek fogyatékos emberekkel, emberekről és emberekért

2014.03.31. 11:06 K+F

A szeretet kimutatása kötelességünk

Címkék: kiállítás megelőzés ef Zámbó István Bizottság együttes időskori sérültté válás egészségügyi ismeretek

A Kézenfogva Alapítvány kérdéseire ezen a héten ef Zámbó István, a legendás Bizottság együttes alapító tagja, az ef Zámbó Happy Dead Band kommandó-esztrádzenekar vezetője válaszolt. Az elmúlt tíz év alkotásait bemutató Múlt paplan jövő párnával című kiállítása április 6-ig látható az A38 hajó galériájában. A tárlat záróbuliján, vasárnap este 8-tól a Metastabil című új album lemezbemutató koncertje lesz, ne maradjatok le róla!


efzambo2.jpg

Sorozatunkban ismert embereket faggatunk: ők vajon mit gondolnak a fogyatékos emberek helyzetéről, lehetőségeikről? Minden vélemény hozzátesz valamit a megoldáshoz, ötletet ad, felhívja a figyelmet egy problémára vagy információval gazdagít.

"Sérültnek születni, azzá válni lehet feladat, áldás, szerencsétlenség, kiváltság, átok. S hogy melyik, az az adott sérültet körülvevő embereken, a családon és a társadalmon múlik." (Böszörményi Gyula)

K.F.: István, mit gondolsz Böszörményi Gyula sorairól?

ef Z.I.: A legfontosabb a közvetlen környezet és a család, hogy lelki erőt tudjon adni a sérültnek, érezze, hogy mellette állnak, ennek a tudata rendkívül fontos. A támogatás, a szeretet kimutatása kötelességünk.

KF: A KézenFogva Alapítvány 1993 óta dolgozik egy befogadó társadalomért, melyben a fogyatékos emberek képesek méltósággal élni a mindennapjaikat. Milyen tapasztalataid vannak a fogyatékos emberek boldogulásáról? Van esetleg személyes érintettséged, családod, barátaid vagy ismerőseid kapcsán?

ef Z.I.: Ma már a civilizációnak, a technikai vívmányoknak és az emberi összefogásnak köszönhetően könnyebben lehet teljesebb életet élni sérülten is, mint száz évvel ezelőtt, de nyilván nehéz. Van érintettségem, mert a bátyámnak egy későn felfedezett cukorbetegség miatt tavaly levágták a lábát. Hirtelen történt meg a baj, bár már valószínűleg évek óta küzdhetett a cukorbetegséggel, de nem derült ki. Az időskori sérültté válás megelőzésében fontos lenne a vércukor és magas vérnyomás folyamatos ellenőrzése, sajnos nagyon nagy a tájékozatlanság ezen a területen. Fontos lenne, hogy az általános tantervbe bekerüljön az alapvető egészségügyi ismeretek oktatása, az egészséges életmódra nevelés, a sokakat érintő lappangó betegségek tüneteinek felismerése és az elsősegélynyújtás. Jó lenne, ha a társadalmi célú reklámok ezekre a témákra hívnák fel a figyelmet.

Sokszor az ismeretek hiánya okozza azt is, hogy elsétálunk egy haldokló ember mellett, mert nem ismerjük fel a helyzetét. Csajka Gábor Cyprián költő barátom a Nyugati pályaudvaron lett rosszul és halt meg. Meg kellene tanítani az embereket arra, hogyan védjék a saját egészségüket, hogyan segítsenek másokon és hogyan forduljanak a sérültek, a fogyatékkal élők és a bajba jutottak felé.

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kezemfogva.blog.hu/api/trackback/id/tr895881115

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása