HTML

Támogasd munkákat!

Add adód 1%-át a KézenFogva Alapítványnak! Adószám: 18050495-2-43

További adományt az alábbi számlára utalhatsz: Bankszámla szám: 11991102-02135012

Rólunk

Azoknak segítünk, akik kérni sem tudnak. A fogyatékos emberek ügye a mi ügyünk! A KézenFogva Alapítvány 1993 óta küzd azért, hogy a fogyatékos emberek is egyenlő jogú tagjai legyenek a társadalmunknak.

Kézenfogva Alapítvány a Facebook-on

Történetek fogyatékos emberekkel, emberekről és emberekért

2014.05.06. 12:51 K+F

Szeretet nélkül mindannyian árvák lennénk

Címkék: Puskás Peti vakok intézete Kézenfogva Alapítvány integrált iskola

A héten Puskás Peti látogatott a Kézenfogva Alapítványhoz. Petinek mostanában nincs ideje unatkozni: jelenleg bandájával, a Biebers-szel készül a nyári koncertekre, albumra illetve új klipre. Mellette a napokban volt  premierje a Madáchban a Tanulmány a nőkről című darabbal, hamarosan Egerben és Kaposváron is fog játszani. Szabadidejében pedig a Bigo Creative Studio-val készít reklámfilmeket.

peti-kf.jpg
Számunkra a fogyatékos emberek életminőségének alakulása a társadalom tükörképe. Blogunkban ismert és elismert emberek véleményét kérdezzük: ők hogyan látják a sérültek helyzetét, lehetőségeit a boldogulásra?

KF: Peti, mit gondolsz Böszörményi Gyula sorairól?
"Sérültnek születni, azzá válni lehet feladat, áldás, szerencsétlenség, kiváltság, átok. S hogy melyik, az az adott sérültet körülvevő embereken, a családon és a társadalmon múlik." (Böszörményi Gyula)

P.P.: Ez az idézet gyakorlatilag az életre is vonatkozhat, hiszen a család, a barátok, olyan emberek nélkül, akiket szeretünk és akik viszont szeretnek minket,  mi mindannyian árvák lennénk. Lehetne ennél nagyobb fájdalom az ember számára?

KF: A KézenFogva Alapítvány 1993 óta dolgozik egy befogadó társadalomért, melyben a fogyatékos emberek képesek méltósággal élni a mindennapjaikat. Neked milyen tapasztalataid vannak a fogyatékos emberek boldogulásáról? Van esetleg személyes érintettséged, családod, barátaid vagy ismerőseid kapcsán?

P.P.: A Vakok Intézetének iker épületébe jártam gimnáziumba és nekünk is sok látássérült iskolatársunk volt. Éppen ezért hamar meg kellett tanulnunk egymásra figyelni, hiszen tisztában voltunk vele, hogy nem mindannyiunknak annyira könnyű egy-egy hétköznapi cselekvés. Szerintem ez a hozzáállás, ez a mentalitás amúgy az egész iskola szellemiségére nagyon jó irányba hatott és az élet más területein is sokkal jobban érvényesült a közösségi szellem és az egymás iránti figyelem és a segítőkészség.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kezemfogva.blog.hu/api/trackback/id/tr846125527

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

élhetetlen 2014.05.06. 14:25:16

Hosszú lesz.
Igen, az odafigyelés. Nem kell mindennap segítő hősnek lennie mindenkinek, csak apróságok. Régen volt, naponta jártam el a vakok intézete előtt. Villamos a Thökölin, aztán troli. Hölgy a villamoson. Vak, dolgozni megy. Először megkérdeztem, segíthetek-e, mondta, nem kell, boldogul. Aztán, ha találkoztunk, csak váltottunk pár szót, szép időnk van stílusban. Nekünk, „egészségeseknek” kell megszoknunk, hogy vannak más életvitelü emberek is, és nyugodtan mondhatjuk egy vaknak, hogy visz lát. Ő is itt él, ugyanazzal a szóhasználattal, De észre kell venni, ha tényleg gond van. Leesik a hó, összelepátolják, a vakok elvesztik a tájékozódási pontjaikat, megváltoztak a terepviszonyok, mindenhol valami más van. Akkor kell segíteni, akkor el is fogadják. Más. Megdőltem a gazdikat az intézetbe bekísérő kutyáktól. Nem vakvezetők, az drága, csak kutyák, keverékek akár, akik reggel bementek trolival a gazdival, aztán hazamentek egyedül. Mikor le kellett szállniuk, odaálltak az ajtóhoz, izgatott farkcsóválással, de a jelzőgombot ugye nem érik el. Nem tragédia, ha nincs le/felszálló, legfeljebb hazafut pár megállót, de az is segítség, ha ilyenkor jelez az ember. Délután a belső órájuktól vezérelve el is mentek a gazdiért. Tudtuk, hova megy, akkor is csak jelezni kellett.
Mozgássérültek. Ugyanebben az időben az a cég, ahol dolgoztam, több kerekesszékes programozót is foglalkoztatott. A hátsó teherlifttel feljöttek, az épület akadálymentesített volt. Ha megadta magát a lift, felszólt a portás, lement három srác, és nagy röhögések közepette (ki lép rosszul, hol billen meg az eset) leküzdötték azt a húsz lépcsőt a főbejáratnál. Senki nem mondta ilyenkor, hogy nem ér rá lemenni. A hosszú folyosókon, ha egy irányba mentünk, ott rallyztunk, mert addig se kelljen tekernie, és nem volt kínos. Ezt meg lehet szokni. Akkor már nem abszurd, hogy Benkó klub után a srácok azt mondták, hazavisznek, de így már öten lettünk a trabanra, hárman hátra be, mankókat behúz, ami keresztben áll azt átlépem, és beférek én is, hazavisznek.
Technikai apróság. Az egyik haver mondta, (két bot), hogy ha nem muszáj, ne fogd meg a kezemet, ha lesegítesz, csak tartsd oda a tiédet, kogy kapaszkodni tudjak, Így, ha mégis eltanyázok, elengedlek, és nem rántalak magamra, hogy agyonnyomj. Ez igaz az öregekre is, kivéve, ha nagy szatyorral száll le, mert akkor nem tud ő beléd kapaszkodni, akkor emeld a szatyrot.
Na, ennyi jutott eszembe, ez egy posztra is elég lenne, bocs.

Magdolna Bázingné Mesterfalvi 2014.05.10. 15:01:02

@élhetetlen: Ezért az írásodért, soha senkitől ne kérj bocsánatot! Élvezettel, meghatódva olvastam, ilyen is van?!
süti beállítások módosítása