HTML

Támogasd munkákat!

Add adód 1%-át a KézenFogva Alapítványnak! Adószám: 18050495-2-43

További adományt az alábbi számlára utalhatsz: Bankszámla szám: 11991102-02135012

Rólunk

Azoknak segítünk, akik kérni sem tudnak. A fogyatékos emberek ügye a mi ügyünk! A KézenFogva Alapítvány 1993 óta küzd azért, hogy a fogyatékos emberek is egyenlő jogú tagjai legyenek a társadalmunknak.

Kézenfogva Alapítvány a Facebook-on

Történetek fogyatékos emberekkel, emberekről és emberekért

2014.05.10. 11:16 K+F

Őrült boldog az, aki dolgozhat

Címkék: munka integráció makány márta

Makány Mártával, Magyarország egyik legsikeresebb divattervezőjével beszélgettünk a Kézenfogva Alapítványnál. Mártát mostanában sokat látni képernyőn is,  a márciusban indult Megruházlak című műsorban képviseli szakmai zsűrit.

marta-kf (1).jpg
Számunkra a fogyatékos emberek életminőségének alakulása a társadalom tükörképe. Blogunkban ismert és elismert emberek véleményét kérdezzük: ők hogyan látják a sérültek helyzetét, lehetőségeit Magyarországon?

K.F.: A KézenFogva Alapítvány 1993 óta dolgozik egy befogadó társadalomért, melyben a fogyatékos emberek képesek méltósággal élni a mindennapjaikat. Neked milyen tapasztalataid vannak a fogyatékos emberek boldogulásáról?

M.M.: Mindenkinek – sérültnek, épnek egyaránt - fontos, hogy létre tudjon hozni valami értéket és Magyarországon nincs senki könnyű helyzetben. Gondoltam már rá, hogy gyártatok sérült vagy megváltozott munkaképességű emberekkel kiegészítőket a kollekcióimhoz. Még csak ötlet szinten tart a dolog, de jó lenne megvalósítani, mert én azt látom, hogy őrült boldog az, aki dolgozhat.
Jártam már fogyatékos emberek intézetében, nekem semmiféle rossz érzésem, félelmem nincs a társaságukban, de tudom, hogy ezzel nem sokan vagyunk így. Ez azért lehet, mert nem ismerjük őket, mert hol ismernénk meg? Nem találsz olyan környezetet, ahol találkozhatsz sérültekkel, mert hát próbálj meg Budapesten A-ból B-be eljutni kerekesszékkel!

K.F.: Van személyes érintettséged, családod, barátaid vagy ismerőseid kapcsán?

M.M.: Ismerek egy nagyon vagány anyukát, aki vak és fantasztikus, amit csinál. Akinek van gyereke, az tudja, milyen lehetetlen feladat úgy ellátni egy újszülött kisbabát, hogy nem látod. Ő ezt is nagyszerűen megoldotta.
Magyarországon ha kimondjuk, hogy egy gyereknek problémája van, attól megijed a környezete és a normál iskolarendszerből kirakják azzal az indokkal, hogy jobb lesz neki máshol. Ha Angliában van egy Asperger-szindrómás gyerek az osztályban, akkor odajön egy szakember, hogy segítse a gyereket és a tanár munkáját. Budapesten még van lehetőség átmenni egy másik kerületbe, új iskolát, jó tanítót keresni, de vidéken nincs ilyen lehetőség.

Meghatározó, hogy az iskola mit lát egy nem átlagos gyerekben: lehetőséget, vagy problémát? Én olyan diszgráfiás vagyok, hogy ha nekem nem lett volna a középiskolában szuper, jó fej magyartanárom, akkor én nem érettségizem le. Ehhez képest, most három diplomám van..

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kezemfogva.blog.hu/api/trackback/id/tr886142064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása